Wij moeders zijn een kei in het onszelf moeilijk maken. We rennen onszelf voorbij, denken voor onze kinderen, willen alles voor ze oplossen.

Het siert ons dat we ons volledig voor ze inzetten en we ervoor willen zorgen dat ze alles krijgen wat hun hartje begeerd. We willen ze behoeden voor het maken van fouten en dat zich pijn doen.

Maar is dit wel de manier op het aan te pakken? Moeten we het niet meer loslaten.

Je zult het wel herkennen dat je roept dat ze niet in die boom moeten klimmen en je er drie seconden later achter komt dat ze totaal niet hebben geluisterd. Ze zitten al in de bovenste tak. Je houdt je hart vast. Als hij er maar niet uitvalt. Dit is slechts één van de vele voorbeelden.

We willen graag het beste voor onze jongens en ervoor zorgen dat ze zich geen pijn doen. Maar wist je dat het voor jongens juist belangrijk is dat ze zelf de gevaren ontdekken. Zo kunnen ze veel beter inschatten wat de gevaren zijn. In plaats van dat wij het ze vertellen. Jongens moeten het zelf ontdekken.

De meeste jongens hebben de volgende kwaliteiten die ze graag inzetten:

  • bewegen
  • uitproberen
  • experimenteren
  • onderzoeken
  • fantaseren
  • creativiteit
  • abstract denken

Als je bovenstaand lijstje ziet lijkt het me duidelijk. Jongens gedijen er het beste bij zelf om zelf te ontdekken, zonder dat wij moeders ze op de hielen zitten. Dan kunnen ze het beste hun kwaliteiten inzetten.

Zullen we dan toch maar proberen om ze wat meer los te laten? Uiteraard binnen onze grenzen. Vaak helpt het als we een compromis sluiten. Oke, je mag de boom in, maar niet verder dan de vierde tak. Daag ze uit, laat ze dingen uitzoeken. Daar worden ze echt blij van. Ze zijn erg gevoelig en willen graag goed presteren en doelen halen. Daarnaast zijn ze erg gevoelig voor complimenten. Soms lossen ze zaken niet op zoals wij dat zouden doen, maar dat wil niet zeggen dat hun manier niet juist is. Laten we ze een complimentje geven als ze zelf een oplossing hebben gevonden, dat geeft hun zelfvertrouwen een boost.

Maak jij je het jezelf ook moeilijk of heb je goede tips voor andere moeders?